De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (2024)

Klik hier voor een samenvatting van dit artikel

Samenvatting: de Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent

Instagram is een van ’s werelds populairste social mediakanalen. Cybercriminelen weten dit en hebben verschillende trucs in petto om je account te infiltreren en je persoonlijke gegevens te stelen.

Dit zijn de meest voorkomende Instagram-scams:

  • Phishing
  • Nep investeringen
  • Aanvragen voor neppe merksamenwerkingen
  • Volgers en likes kopen
  • Weggeefacties
  • Niet-bestaande vacatures
  • Neppe merkaccounts

Lees verder voor tips om deze veelvoorkomende tactieken te vermijden. Met ons stappenplan zorg je dat je geen slachtoffer wordt van oplichting via Instagram.

Instagram is wereldwijd erg populair. Dit succes maakt het een zeer aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Met behulp van verschillende strategieën maken fraudeurs gebruik van de interactieve kracht van Instagram om mensen op een aantal slimme manieren op te lichten. Ze stelen niet alleen geld, maar ook toegang tot accounts.

Je kunt voorkomen dat je het slachtoffer wordt van Instagram-oplichting. Het begint met weten waar je op moet letten. In dit artikel vertellen we je alles over Instagram-scams.

Meest voorkomende Instagram-scams van 2024

Er zijn talloze manieren waarop cybercriminelen social media gebruiken om geld te stelen van nietsvermoedende gebruikers.

Als je weet wat deze tactieken zijn, vermijd je dat je voor de meest voorkomende Instagram-scams valt.

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (1)

Phishing

Phishingmails zijn er in vele vormen, maar de bedoeling is altijd hetzelfde: om je op een neppe link naar een vervalste website te laten klikken. Eenmaal op de website word je gevraagd om persoonlijke informatie zoals je gebruikersnaam, wachtwoordof creditcardgegevens te verstrekken.

Zodra de oplichters je inloggegevens hebben, kunnen ze toegang krijgen tot je Instagram-account, je wachtwoord wijzigen en jou buitensluiten. Ze doen zich dan voor als jou om je vrienden, familie en andere Instagram-connecties op te lichten.

Als je je bank- of creditcardgegevens doorgeeft, kunnen ze ook geld opnemen, kosten in rekening brengen of je op een andere manier financiële schade toebrengen.

Cybercriminelen gebruiken ook steeds vaker de Direct Messaging-functie van Instagram om frauduleuze links naar nietsvermoedende gebruikers te sturen. Wanneer een link onbetrouwbaar lijkt, is er waarschijnlijk iets niet in de haak.

Neppe investeringen

Instagram is de ideale plek om oplichting met neppe investeringen in stand te houden. Oplichters doen zich vaak voor als selfmade miljonairs. Ze leven het goede leven en willen je laten zien hoe jij dat ook kunt – met slechts een kleine investering.

Oplichters proberen mensen op deze manier te verleiden tot valse investeringen waarmee je zogenaamd snel rijk kunt worden.

Afhankelijk van de complexiteit van hun bedrog kunnen ze zelfs nepwebsites hebben die laten zien hoe je de investering doet. Deze websites moedigen je aan om steeds meer van je zuurverdiende geld te sturen.

Weggeefacties

Er zijn elke dag tal van legitieme weggeefacties op Instagram. Onder hen bevinden zich echter nep prijzen die worden aangeboden door oplichters. Om in aanmerking te komen voor een weggeefactie, hoef je vaak alleen een bericht leuk te vinden en te delen. Soms wordt er gezegd dat de eerste X aantal respondenten iets winnen.

Wat je bij dit type scam vaak ziet, is dat er een eenmalige betaling wordt gevraagd, bijvoorbeeld ter dekking van de verzendkosten voor de prijs. Op deze manier komen de oplichters achter de financiële persoonlijke gegevens van hun slachtoffers.

Andere keren moet je op een andere (neppe) website gegevens invullen om mee te kunnen doen aan de giveaway. Deze online oplichting is lastig te herkennen omdat er op social media ook veel legitieme weggeefacties zijn.

Niet-bestaande vacatures

Oplichters weten dat het soms lastig kan zijn om een fijne baan te vinden en maken hier gebruik van. Zo proberen ze bij dit type oplichting persoonlijke informatie te achterhalen door je een nepbaan aan te bieden.

Ze zullen je vragen naar de typische informatie die je moet verstrekken bij het starten van een nieuwe baan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen naar je thuisadres, burgerservicenummer, paspoortgegevens en rijbewijsgegevens.

Helaas voor jou is er geen baan en staat je alleen een heleboel hoofdpijn te wachten wanneer er identiteitsfraude met jouw gegevens wordt gepleegd.

Neppe merkaccounts

Winkelen op Instagram wordt met de dag populairder. Helaas doen oplichters zich graag voor als legitieme merken en proberen ze je te verleiden tot het kopen van producten. Wanneer je iets bij ze koopt is de kans groot dat je het nooit zult ontvangen.

Soms gaat het ze gewoon om je betalingsgegevens. Wanneer ze deze bemachtigen kunnen ze frauduleuze kosten maken of je bankrekening zelfs leeghalen.

Scams voor influencers

Ook influencers moeten uitkijken dat ze geen slachtoffer worden van scams. Hieronder bespreken we twee soorten scams die gericht zijn op influencers.

Aanvragen voor neppe merksamenwerkingen

Cybercriminelen nemen vaak contact op met influencers met beloftes over mooie en lucratieve samenwerkingen.

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (2)

Als influencers voor het aanbod vallen, verstrekken ze bankgegevens aan de oplichter zodat ze hun betaling kunnen ontvangen. Als alternatief betalen ze de kosten die aan de samenwerking zijn verbonden (zoals te zien is in de bovenstaande schermafbeelding).

In plaats van een mooie samenwerking of een waardevol product, krijgt de influencer echter alleen maar oplichterij – en een lege bankrekening.

Volgers en likes kopen

Influencers worden influencers omdat ze potentiële adverteerders een groot aantal volgers op Instagram kunnen bieden. Maar niet achter elke volger op de pagina van een influencer zit ook een echt persoon. Vaak kopen influencers likes en volgers om hun zogenaamde bereik te vergroten.

Cybercriminelen weten dit en zetten vaak nepaccounts op die beweren likes en volgers te verkopen. Als een influencer voor deze nepaanbiedingen valt, geeft hij of zij financiële informatie om te betalen voor de pakketten van volgers. Hierdoor hebben de oplichters alle informatie die ze nodig hebben om je geld te stelen.

Benieuwd wie er allemaal nepvolgers hebben? Wij onderzochten welke bekende Nederlandse Instagram-accounts de meeste verdachte volgers hebben.

Hoe vermijd je Instagram-scams?

Het herkennen van de meest voorkomende oplichting op Instagram is de eerste stap om ze te vermijden.

Er zijn ook andere dingen die je kunt doen om jezelf verder te beschermen zodat jij geen slachtoffer wordt van een cybercrimineel op Instagram.

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (3)

Maak je account privé

Je Instagram is standaard ingesteld op ‘openbaar’, zodat iedereen je berichten kan zien. Stel je accountstatus in op ‘privé’ om je privacy te beschermen.

Alleen volgers die je goedkeurt, kunnen je berichten zien, opmerkingen plaatsen, je berichten vinden via de zoekfunctie en je directe berichten sturen.

Hier lees je hoe je je Instagram-account op privé zet.

  1. Open de Instagram-app.
  2. Ga naar je startpagina.
  3. Tik op het hamburgermenu (de drie horizontale lijnen) in de rechterbovenhoek.
  4. Kies ‘Instellingen‘.
  5. Zet ‘Privéaccount‘ met het blauwe schuifje op ‘AAN‘.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (4)

  6. Scrol naar ‘Wie je inhoud kan zien‘ en klik op ‘Accountprivacy‘.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (5)

Let op: een zakelijk Instagram-account kun je niet op privé zetten.

Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik altijd een sterk wachtwoord in plaats van iets dat gemakkelijk te achterhalen is. Bewaar je wachtwoorden niet op een gemakkelijk vindbare plaats.

Je kunt overwegen om een wachtwoordmanager te gebruiken. De meeste goede wachtwoordmanagers kun je eenvoudig installeren als app.

Wachtwoordbeheerders helpen je ingewikkelde, unieke wachtwoorden te maken en deze op een veilige locatie op te slaan. Op deze manier beveilig je eenvoudig al je online accounts.

Schakel tweestapsverificatie in

Een van de beste manieren om je Instagram-account te beschermen tegen ongewenste toegang, is door tweestapsverificatie in te schakelen.

Wanneer iemand probeert in te loggen vanaf een niet-herkend apparaat, moet deze een unieke authenticatiecode verstrekken. Deze code wordt verzonden via een authenticator-app op je smartphone.

Om tweestapsverificatie in te stellen op Instagram kun je de volgende stappen volgen:

  1. Open de Instagram-app.
  2. Ga naar je startpagina.
  3. Tik op het hamburgermenu (de drie horizontale lijnen) in de rechterbovenhoek.
  4. Kies vervolgens ‘Instellingen > Accountcentrum > Wachtwoord en beveiliging‘.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (6)

  5. Klik op ‘Tweestapsverificatie‘.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (7)

  6. Kies een account om tweestapsverificatie in te stellen.
  7. Kies je beveiligingsmethode: verificatie-app, sms of Whatsapp en klik op ‘Volgende‘.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (8)

  8. Volg de rest van de aanwijzingen op om de installatie te voltooien.

Klik nooit op verdachte links

Als je een ongevraagde e-mail ontvangt die zogenaamd afkomstig is van Instagram, zorg er dan voor dat deze legitiem is voordat je iets anders doet. Anders zou je zomaar in de val van oplichters kunnen trappen.

Het is gemakkelijk om legitieme e-mails van Instagram te verifiëren. Hieronder lees je hoe je dat doet.

  1. Open de Instagram-app.
  2. Ga naar je startpagina.
  3. Tik op het hamburgermenu (de drie horizontale lijnen) in de rechterbovenhoek.
  4. Klik vervolgens op ‘Instellingen‘ > ‘Accountcentrum‘ > Wachtwoord en beveiliging‘.
  5. Klik op ‘Recente e-mails‘.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (9)

  6. Je krijgt nu de e-mails te zien die Instagram de afgelopen 14 dagen heeft verstuurd.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (10)

Als de e-mail die je hebt ontvangen hier wordt vermeld, kun je erop vertrouwen dat deze echt van Instagram afkomstig is.

Koop alleen van geverifieerde profielen

Voordat je iets op Instagram koopt, moet je controleren of het account waarmee je te maken hebt, is geverifieerd. Alle legitieme merken op Instagram nemen de tijd om deze stap te voltooien.

Dit doe je eenvoudig door te zoeken naar de blauwe cirkel met een vinkje naast de accountnaam.

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (11)

Zorg ervoor dat je altijd alleen zakendoet met geverifieerde Instagram-accounts.

Houd je inlogactiviteit in te gaten

Maak er een gewoonte van om regelmatig je huidige Instagram-aanmeldingen te controleren. Dit kan je helpen om ongewenste toegang tot je account te dwarsbomen voordat er aanzienlijke schade wordt aangericht.

Controleer hier je inlogactiviteit:

  1. Open de Instagram-app.
  2. Ga naar je startpagina.
  3. Kies vervolgens ‘Accountcentrum > Wachtwoord en Beveiliging > Waar je bent aangemeld’.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (12)

  4. Tik op het hamburgermenu (de drie horizontale lijnen) in de rechterbovenhoek.
  5. Selecteer het account.
  6. Je krijgt nu alle huidige logins van dat account te zien.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (13)

Houd apps van derden bij

In de loop der tijd heb je waarschijnlijk een aantal applicaties van derden aan je Instagram-account gekoppeld. Het is verstandig om deze toepassingen regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat er geen verdachte verbindingen zijn gemaakt.

Hier lees je hoe je toepassingen van derden kunt beoordelen.

  1. Open de Instagram-app.
  2. Ga naar je startpagina.
  3. Tik op het hamburgermenu (de drie horizontale lijnen) in de rechterbovenhoek.
  4. Kies vervolgens ‘Instellingen > Websitetoestemmingen > Apps en websites‘.

    De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (14)

Je ziet hier een lijst met alle actieve, verlopen en verwijderde applicaties van derden. Verwijder alles wat je niet herkent of niet meer gebruikt.

Reageer niet op ongevraagde privéberichten

Als je Instagram-account is ingesteld op openbaar, kan iedereen je een DM sturen. Dit is een open uitnodiging voor oplichters om je gemakkelijk te bereiken.

Als je je account niet privé wilt maken, wees dan waakzaam wanneer je contact opneemt met ongevraagde DM’s van mensen die je niet kent of herkent.

Als je vermoedt dat een DM oplichterij is, maak dan een melding bij Instagram en blokkeer het account. Zodra je het account blokkeert, verdwijnt het bericht automatisch.

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook

Wanneer je een ongelooflijk aanbod krijgt van iemand die je niet kent, is de kans groot dat het een cybercrimineel is die je probeert op te lichten.

Luister naar het eeuwenoude gezegde en negeer het verzoek.

Wat moet je doen als je opgelicht bent op Instagram?

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (15)

Zelfs de meest waakzame Instagram-gebruiker kan het slachtoffer worden van slimme Instagram-scams. Als je denkt dat je bent opgelicht zijn er een aantal dingen die je moet doen.

Tijd is van essentieel belang. Wanneer een oplichter controle heeft gekregen over je online accounts kan de crimineel de volgende dingen doen:

  • Bank- of creditcardrekening leegtrekken
  • Creditcardkosten verhogen
  • Apparaat infecteren en malware verspreiden onder vrienden en familie
  • Tegoed opmaken
  • Identiteit stelen

Het is belangrijk om snel te handelen zodat je de schade kunt beperken.

Meld de oplichting bij Instagram

Instagram en moederbedrijf Facebook (tegenwoordig Meta) hebben al jaren te maken met oplichters op hun platforms. Als zodanig maakt Instagram het gemakkelijk om verdachte activiteiten aan hen te melden.

Elke pagina die Instagram weergeeft, heeft de optie om deze te rapporteren. Klik er gewoon op en volg de instructies.

Houd je bankrekening(en) in de gaten

Het is een goede gewoonte om al je financiële rekeningen regelmatig te controleren. Vaak zullen oplichters met toegang tot je rekeningen een reeks kleinere transacties starten om te testen of het werkt voordat ze overgaan tot grotere, hogere overboekingen.

Door je bankrekening, PayPal-rekening en creditcards goed in de gaten te houden, kun je de kleine problemen identificeren en de oplichters snel een halt toeroepen.

Wijzig je wachtwoord

Als je denkt dat je Instagram-account is gehackt, moet het wijzigen van je Instagram-wachtwoord je eerste stap zijn. Maar er zijn ook andere accounts die kunnen worden gecompromitteerd, vooral als je hetzelfde wachtwoord op meerdere websites gebruikt.

Als algemene regel geldt dat wanneer je met een cybercrimineel te maken krijgt, je onmiddellijk je wachtwoorden moet wijzigen voor alle gevoelige accounts, inclusief je bank- en creditcardmaatschappijen.

Installeer antivirussoftware op je apparaten

Een strategie die oplichters graag gebruiken, is toegang krijgen tot je apparaten en er malware op installeren. Elke keer dat je op een verdachte link klikt, open je de deur om dit te laten gebeuren.

Je kunt malware-infecties voorkomen door een gerenommeerd antivirusprogramma op al je apparaten te installeren en uit te voeren.

Als je er nu meteen een wilt downloaden, raden we Norton aan. Norton staat hoog aangeschreven op het gebied van cyberbeveiliging en de antivirussoftware werkt op alle apparaten. Het biedt ook realtime-bescherming en tal van andere beveiligingsfuncties.

Beveilig je computer met Norton

Als je niet zeker weet welke antivirus voor jou geschikt is, bekijk dan ons artikel over de beste antivirusprogramma’s van 2024.

Neem contact op met je bank

Wanneer je denkt dat een oplichter je persoonlijke gegevens in handen heeft moet je snel actie ondernemen. Bel direct je bank om te zorgen dat er niet zomaar uitgaves kunnen worden gedaan.

Voorkom op deze manier dat er abonnementen op je naam worden gezet of zelfs grote overboekingen worden gedaan.

Beveilig je tegen Instagram-oplichting

Instagram is een leuk platform om foto’s en verhalen op te delen met vrienden en familie. Het is ook een plek die oplichters uitnodigt om aan de slag te gaan. Toch is het niet nodig om je account helemaal te verwijderen.

Je beste verdediging tegen Instagram-oplichting is goede beveiliging. Wees op de hoogte van de soorten oplichting die er zijn, wees sceptisch over ongevraagde e-mails en directe berichten (DM’s).

Gebruik je gezond verstand en onze tips in dit artikel om veilig te blijven op Instagram.

Niet alleen via Instagram maar ook via Facebook kun je opgelicht worden. Bekijk ook ons artikel over oplichting op Facebook.

Instagram-scams en hoe ze te vermijden: veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over online oplichting op Instagram? Misschien vind je het antwoord op je vraag hieronder terug.

Hoe meld ik Instagram-oplichting?

Als je denkt dat een Instagrampost of een DM (direct bericht) die je op Instagram ontvangt, oplichterij is, kun je dit eenvoudig melden. Instagram heeft een handige ‘Rapporteren’-functie bij elk bericht.

Hoe werkt Instagram-oplichting?

Cybercriminelen gebruiken verschillende methoden om Instagram-gebruikers op te lichten. Een van de meest populaire manieren is phishing. Hierbij proberen ze je op een valse link te laten klikken en persoonlijke gegevens te verstrekken op een vervalste Instagram-website.

Andere manieren zijn onder meer valse verkoopaccounts, weggeefacties, vacatures en investeringsaanbiedingen.

Wat zijn de meest voorkomende Instagram-scams?

Een phishingmail die verdachte links bevat die je naar nepwebsites leiden, dat is tegenwoordig de meest voorkomende Instagram-scam. Er zijn ook veel oplichters die je via nep Instagram-accounts van alles proberen te verkopen. Oplichters gebruiken Instagram zelfs om nepbanen aan te bieden.

Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word van Instagram-scams?

Je kunt een aantal maatregelen nemen om jezelf te beschermen op Instagram:

  • Maak je account privé
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Schakel tweestapsverificatie in
  • Klik niet op verdachte links

Wat moet je doen als je bent opgelicht via Instagram?

We raden aan om onderstaande dingen te doen wanneer je bent opgelicht via Instagram:

  • Meld de oplichting bij Instagram
  • Houd je bankrekening in de gaten
  • Wijzig je wachtwoord
  • Installeer antivirussoftware
  • Bel je bank
De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (16)

Tove Marks

Eindredacteur

Tove is al lange tijd actief bij VPNGids als redacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat.

Meer artikelen uit de sectie Social Media

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (17)

Wat is Omegle en hoe veilig is het?

13 november 2023

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (18)

De privacyrisico’s van Likee: blijf weg van deze invasieve dienst

22 juli 2024

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (19)

BeReal: het echte leven in beeld met echte risico’s

22 juli 2024

De Instagram-scams van 2024 en hoe je ze herkent | VPNGids (2024)
Top Articles
The tragedy of Alaska Airlines Flight 261: what went wrong? - AeroTime
From C-Check to Tragedy: Lessons Learned from Alaska flight 261 | Aviation Maintenance Magazine
Pixel Speedrun Unblocked 76
Palm Coast Permits Online
855-392-7812
How Much Does Dr Pol Charge To Deliver A Calf
DEA closing 2 offices in China even as the agency struggles to stem flow of fentanyl chemicals
Robinhood Turbotax Discount 2023
Craigslist Free Stuff Appleton Wisconsin
Santa Clara College Confidential
Sissy Transformation Guide | Venus Sissy Training
Arrests reported by Yuba County Sheriff
Spelunking The Den Wow
Sams Gas Price Fairview Heights Il
4Chan Louisville
Conan Exiles Colored Crystal
Simpsons Tapped Out Road To Riches
London Ups Store
Parent Resources - Padua Franciscan High School
Jalapeno Grill Ponca City Menu
Fort Mccoy Fire Map
Sussur Bloom locations and uses in Baldur's Gate 3
How to Download and Play Ultra Panda on PC ?
Mj Nails Derby Ct
12 Facts About John J. McCloy: The 20th Century’s Most Powerful American?
Bill Remini Obituary
Sister Souljah Net Worth
Tokyo Spa Memphis Reviews
Craigslist Hunting Land For Lease In Ga
13301 South Orange Blossom Trail
Warn Notice Va
Does Circle K Sell Elf Bars
Fedex Walgreens Pickup Times
Wega Kit Filtros Fiat Cronos Argo 1.8 E-torq + Aceite 5w30 5l
Omnistorm Necro Diablo 4
R&J Travel And Tours Calendar
Tal 3L Zeus Replacement Lid
Ishow Speed Dick Leak
Caderno 2 Aulas Medicina - Matemática
Legit Ticket Sites - Seatgeek vs Stubhub [Fees, Customer Service, Security]
15 Best Things to Do in Roseville (CA) - The Crazy Tourist
Author's Purpose And Viewpoint In The Dark Game Part 3
Directions To The Closest Auto Parts Store
Miami Vice turns 40: A look back at the iconic series
Southwest Airlines Departures Atlanta
Centimeters to Feet conversion: cm to ft calculator
Amateur Lesbian Spanking
Secrets Exposed: How to Test for Mold Exposure in Your Blood!
Costco Tire Promo Code Michelin 2022
Nfl Espn Expert Picks 2023
Metra Union Pacific West Schedule
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5931

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.